Vanliga frågor

Vatten och öron

Är det farligt att få vatten i öronen?


Nej, barnet får inte öroninflammation av att babysimma. Inget vatten når in till mellanörat. Hörselgången är smal, krokig och är täckt av ett vattenavstötande vax. Trumhinnan sitter som en vägg mellan hörselgången och mellanörat. Öroninflammationer bildas genom att bakterier vandrar upp till mellanörat från halsen via örontrumpeten och inte via ytterörat. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan barnet babysimma om det har öroninflammation?


Nej, ett sjukt barn skall inte bada. Så länge öroninflammationen är aktiv ska barnet vila. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Måste man avstå från simningen i två månader (till återbesöket hos läkaren) efter en öroninflammation?


Nej, man kan be om ett tidigare återbesök för att få klartecken att börja simma. Tala om för läkaren att ni påbörjat babysim och det är viktigt med kontinuiteten. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan barnet babysimma om det har rör i örat?


Ja, barnets hörselgång är bara några millimeter i diameter. Ytterst lite vatten når fram till trumhinnan. Flera undersökningar har visat att risken för infektioner t o m är större om man använder öronproppar eftersom det skulle kunna stänga inne eventuella infektioner. Frågan om man kan dyka med rör i örat är svårare, men allt pekar emot att de ytliga dopp man gör med barnet under babysimmet inte påverkar örat. Barnet ska dessutom alltid välja självt när och hur djupt det ska simma under vattnet. (Dr. Ludmilla Rosengren)

Vattenhygien

Är det farligt att barnet dricker av bassängvattnet?


Nej, bassängvattnet skall vara i sådant skick att det inte skall göra något att svälja mindre mängder. Det är en naturlig del i barnets upptäckande av vattenmiljön. Man skall dock försöka undvika att det blir alltför stora mängder. Om barnet kräks upp vatten under simlektionen har barnet fått i sig för mycket vatten och då är det dags att avsluta simstunden, alternativt ta det väldigt lugnt resten av lektionen. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan sjukdomar smitta i bassängen?


Bakterier och andra mikroorganismer kan inte överleva i bassängvattnet så länge de normer som finns för vattenkvaliteten följs. Barnet skall ha en babysimbyxa på sig för att inte bajs skall kunna komma ut i vattnet. Urin är normalt bakteriefritt. Förkylningar och andra smittosjukdomar kan smitta i luften mellan barn och vuxna i bassänglokalen som i andra situationer där människor umgås tätt. I Ryssland har barnläkaren Vladimir Gutermann gjort studier som visar att babysimmande barn får färre luftvägsinfektioner än andra barn i motsvarande ålder. Han påstår att det beror på att hjärt- och lungmuskulaturen stärks och att massagen som vattnet ger stimulerar lymfsystemet. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan man få astma av babysim?


Nej, erfarenheten och studier visar att simning gör stor nytta för astmatiker. Det finns några studier som visar ett samband mellan att vistas i simhallar med förhöjda halter av den klorluktande gasen trikloramin och förekomst av astma, särskilt hos barn och unga. En stark klorlukt betyder höga halter av trikloraminer som inte är hälsosamma. Man bör inte vistas med små barn i lokaler som luktar starkt av klor. De bassänger som används för babysim bör således ha höga hygienkrav för alla som simmar där. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan barnet babysimma om det får röda ögon av vattnet?


Alla kan bli irriterade i ögonen om vattnet är av dålig kvalitet. Även om vattnet är bra reagerar vissa med att bli röda i ögonen. Detta är inget farligt och oftast ingenting som barnet ens känner av. Det försvinner inom någon timma efter simmet. (Dr. Ludmilla Rosengren)

Medicinskt

Kan man få astma av babysim?


Nej, erfarenheten och studier visar att simning gör stor nytta för astmatiker. Det finns några studier som visar ett samband mellan att vistas i simhallar med förhöjda halter av den klorluktande gasen trikloramin och förekomst av astma, särskilt hos barn och unga. En stark klorlukt betyder höga halter av trikloraminer som inte är hälsosamma. Man bör inte vistas med små barn i lokaler som luktar starkt av klor. De bassänger som används för babysim bör således ha höga hygienkrav för alla som simmar där. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Kan barnet babysimma om de får hudutslag efter badet?


Ja. Det beror antagligen på att barnet har torr hud. Smörj huden regelbundet och använd alltid olja i badvattnet hemma. Får barnet mycket besvär av klåda kan man bli tvungen att ta ett uppehåll med simningen så att huden får återhämta sig. Därefter kan man börja simma igen. Om barnet har mycket torr hud kan man spara badet till simlektionerna och endast tvätta av barnet när det behövs hemma. Barnets besvär får vägas mot simnöjet och nyttan med simningen. (Dr. Ludmilla Rosengren)
Får man hudproblem av att babysimma?


Nej, men om man har anlag för känslig hud kan vattnet torka ut huden något. Detta förebygger man genom att smörja in huden regelbundet. Många hudsjukdomar som till exempel böjveckseksem visar sig i den åldern som barnet börjar simma, varför många felaktigt tolkar det som att det är simmet som orsakar problemen. (Dr. Ludmilla Rosengren)

Allmänna frågor

Hur gammalt behöver barnet vara för att börja simma hos er?


Vi vill att barnet ska vara som minst 3 månader. De behöver även väga minst 4 kg och navelsträngen ska vara läkt.
Vad är det som är så bra med att simma med sitt barn?


Det är inte bara mysigt att komma och simma med sitt barn, det har även ett livräddande syfte. Vi lär barnen tidigt vad man ska göra om olyckan är framme och man ramlar i, kan jag rädda mig själv? Barnen har en helt annan möjlighet att röra sig i vattnet än på land och kan alltså mer. Barnen blir tidigt trygga i vattnet och får en vattenvana tidigt och en respekt för vattnet.
När skall man inte komma och simma?


Om barnet har feber eller är allmänpåverkat d.v.s. hängigt eller har ögoninflammation ska man inte simma.
Om ni inte kan komma till ett simtillfälle är vi tacksamma om ni hör av er via mail info@delfinen.nu i så god tid som möjligt.
Jag står på kölista, när får jag veta om jag har fått plats?


Vi mailar er när vi har lediga platser i någon grupp för passande ålder eller nivå. Vi strävar efter att ha kurserna redo som senast 2 veckor innan kursstart, men det kan ibland variera. När vi får besked från de kunder som simmar hos oss ser vi över vilka platser som blir lediga. När man simmar hos oss måste man meddela senast 4 veckor innan om man vill fortsätta. Därefter tittar vi på vilka lediga platser som finns och skickar ut till de kunder som står på kölistan.
När kommer tiderna för nybörjargrupperna upp?


Är du sugen på att gå på babysim men hittar inte dagar och tider för grupperna? Gör en anmälan till oss, då ställer vi dig på kö och kommer höra av oss till er när vi får klart med dagar och tider. När vi vet vilka dagar och tider varierar lite beroende på vilken tid på året det är. Vi strävar efter att ha tiderna redo som senast 2 veckor innan kursstart. I juni släpps tider för augustistarten, i decemer släpps tider för januaristarten, i mars släpps tider för majstarten.
Måste jag gå på babysim för att simma med mitt barn?


Man kan absolut gå och bada med sitt barn i simhallar. Det man behöver ha koll på är att vattenkvalitén är bra och att det är rätt temperaturen (minst 33 grader) och att man begränsar simtiden. Men för att barnen ska kunna få utvecklas i vattnet kan det vara skönt att ha en instruktör som guidar er. Som förälder kan det vara svårt att veta vad och hur man ska göra i vattnet och vad barnet faktiskt klarar av.

Att vara i vattnet

Måste man vara under vattnet?


När det kommer till barnen och vattnet så gör vi aldrig något som barnen inte vill. Att vara under vattnet är därför inget måste och ska inte ske förens barnen är redo. Det är viktigt att lyssna in barnen och vad de tycker är okej eller inte okej.
Varför dyka?


Många förknippar babysim med dykande barn men det är inget man måste göra.
Det viktigaste är att barnet och föräldrarna känner sig trygga i vattnet innan man dyker.
Dyket syftar till att lära barnet att viljemässigt hålla andan när det kommer under vattnet.
Detta har barnen nytta av om de av en olyckshändelse skulle ramla i vattnet, men även när de skall lära sig simma.
Tycker alla barn om vatten?


Barn födds vattenglada. Om de är rädda för vatten så är det ofta något som har hänt. Är det så att barnen blir ledsna i vattnet så är det oftast att de är trötta eller hungriga. Barnen är väldigt duktiga på att känna av vad vi vuxna känner, så om vi tycker att vatten är jobbigt och har den känslan med oss ner i vattnet, så kan barnen känna av det och själva agera utefter den känslan och ibland bli ledsna.
Kan man mata barnet i vattnet?


Det går alldeles utmärkt att mata barnen i vattnet. Det man ska tänka på är att barnen ska fortfarande vara i vattnet så de inte blir nedkylda. Vi rekomenderar att ni sätter er i trappen där både ni och barnet bekvämt kan vara kvar i vattnet.
Mitt barn är äldre än sex månader, har dykreflexen försvunnit då?


Förr dök man med barnen med hjälp av ”dykreflexen” men idag har vi kommit längre i utvecklingen och vi har fler alternativ på hur man kan dyka med barnen och hur man kan lära barnen att dyka. ”Dykreflexen” är inget som simskolor idag rättar sig efter.
Vad ska barnet ha på sig i vattnet?


Vi rekommenderar DOLPHIN swimwears babysimbadbyxa som du enkelt kan anpassa efter ditt barn. Det viktiga är att badbyxan kan justeras runt midja och ben för att undvika läckage. Detta är extra viktigt bland barn som fortfarande använder blöja. Vi avråder att använda badblöja på barnet då det minskar rörligheten hos dem. Det är även en fördel för barnet att få vila från blöja ibland. Barn som kan ställa sig upp själva ska även ha halksockor på sig.

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon